Door het mooie zonnige weer krijg ik een weekendgevoel. Zo'n gevoel van niks moet en lekker genieten van de vroege voorjaarszon, want het kan zo weer omslaan.
De kranten staan vol met berichten over het mooie weer en foto's laten zien hoe iedereen geniet, uit zijn cocon kruipt om met nieuwe energie het voorjaar in te gaan. De terrassen zitten vol. Maar ook staat er in de krant dat dit weer extreem is voor de tijd van het jaar en dat het allemaal te maken heeft met de klimaatverandering. Nou heb ik al heel vaak meegemaakt dat er in februari de eerste zomerse dagen waren. Toen het nog zo koud was, heb ik diverse malen gezegd dat het vaak voorkomt dat februari mooie warme dagen heeft als een voorproefje op de lente en de zomer. En dat is uitgekomen. Dus zo uitzonderlijk is dit weer niet. Helaas komt er ook weer een terugval met flinke kou, regen en sneeuw. Het is nog maar februari. Lang geleden werd de elfstedentocht geschaatst. Maart roert zijn staart. Het weer kan alle kanten op en april doet wat hij wil. Lang geleden toen de forsythia zijn gele kleurenpracht liet zien op 11 april, ja ik weet het nog goed, toen werden we verrast met een dik pak sneeuw. Zoveel dat je een sneeuwpop kon maken. Begin mei, dan pas kan de winterjas echt weg. Ik hoop dat we
weer zo'n mooie zomer krijgen als afgelopen jaar. Dat was nog eens heerlijk. Ik had alle dagen een vakantiegevoel, omdat ik niet meer deel hoef te nemen aan het arbeidsproces. Ik kan mijn dag indelen zoals ik dat wel. En dat betekent vooral genieten van de kleine dingen, want het zijn de kleine dingen die het doen.
woensdag 27 februari 2019
Kleindochter.
Vijf jaar geleden alweer. Zo lief, die spanning op haar gezicht tijdens het punniken. Op die leeftijd stond zij model voor het personage Polleke uit mijn kinderboek Reizende poefjes. Samen met haar broer ontstond het verhaal door hun ideeen. En het verhaal is een succes. Het boek is in alle boekwinkels te verkrijgen en bij www.godijnpublishing.nl evenals het vervolg op dat boek De lamp, de sneeuwbol en het kompas.
dinsdag 26 februari 2019
Joshua Wilton House. Harrisonburg. Shenandoah Valley. USA
Tijdens een verblijf in Delaware, de allereerste staat van de USA, ontmoette ik een vrouw die werkte in het museum van Lewes. Een bijzonder museum omdat het een gebouw een kopie is van het statenlogement, het oude stadhuis, van Hoorn. Die vrouw, ik noem haar Katie, sprak zo goed articulerend Amerikaans Engels, dat ik geen enkele moeite had om haar te verstaan. We werden vriendinnen en dit nu al zo'n 14 jaar lang. Zo jammer dat er een enorme oceaan tussen ons ligt. Ik probeer haar een keer per jaar te zien.
Toen ik haar nog maar net kende, nam ze me mee naar haar moeder in de Shenandoah valley. Haar moeder, Ma genaamd, had een groot huis en deed alles nog zelf, het huishouden, grasmaaien, de dakgoten leeghalen en dat terwijl ze al flink op leeftijd was. Ze was taxichauffeur voor de Mennonieten die daar wonen en kende de valley op haar duimpje, een levende tomtom zo gezegd.
Inmiddels is Ma 104 jaar oud. Tijdens dat bezoek jaren geleden, nodigde ze me uit voor een etentje, samen met Katie. Ik had toen plannen om een boek te schrijven over Delaware en Virginia. In die staten deed ik research. Ik beleefde er veel en ontmoette interessante mensen. Zo werd ik op een keer uitgenodigd voor een feestelijke bijeenkomst van de tuinvereniging. Dat was een soort van rode loper bijeenkomst in de chique plaatselijke 'inn'. Gelukkig had ik nette kleren meegenomen in mijn koffer. De eigenaar van de 'inn', een politiek bekende man,behandelde mij als een vip toen hij hoorde dat ik een boek wilde schrijven. Dat zou extra reclame zijn voor Lewes.
De dag erna was er een open tuinenroute met veel tentoongestelde quilts. Tijdens die toer zagen ze mij als een hotemetoot. Daar begon ook mijn liefde voor quilts.
Terug naar Shenandoah. Het etentje was in de oudste Victoriaanse villa ter plaatse, ingericht als een zeer deftig restaurant. Het eten was 4 sterren waardig. Toen kwam er een chique dame binnen, met keurig gekapt haar, zorgvuldige make-up en ze liep naar onze tafel. Ma vertelde dat ze een zeer succesvol schrijfster was in de valley en dat ik als schrijfster kennis met haar moést maken. Ik werd nerveus. Ik had nog geen boek geschreven, dus had ik ook niets te melden. Ze vroeg me het hemd van het lijf; hoeveel ik had gepubliceerd, met wat voor boek in bezig was, welk genre etc. Ze zag me als een 'beroemde' schrijver uit Nederland. Ik had geen flauw idee wat Ma haar allemaal had wijs gemaakt. Katie greep in door over iets anders te beginnen, Een hele opluchting. Na die keer had ik verder geen contact met die schrijfster, wel met Ma en Katie. De schrijfster is kort geleden overleden.
Bij het schrijven van dit verhaal voel ik weer de ongemakkelijkheid. Ik voelde me zo klein bij haar. Misschien voelde zij zichzelf ook wel zo naast zo'n 'beroemde' schrijfster. Die gebeurtenis zette me aan het denken. Ik ging schrijven. Geen boek over Delaware en Virginia, wat overig zeer interessante staten zijn. Het werden korte verhalen voor diverse bundels en twee kinderboeken; Reizende poefjes, De lamp de sneeuwbol en het kompas. In mijn korte verhalen komen de twee staten af en toe terug. Wie weet ga ik ooit nog eens een (kinder) boek hierover schrijven, want ik ben regelmatig in die staten te vinden.
zondag 24 februari 2019
Het personage Noek uit mijn tweede kinderboek
Dit is mijn jongste kleinzoon 5 jaar geleden. Binnenkort wordt hij 11 jaar. Hij kan ondeugend zijn en hij heeft een fascinatie voor alles waar je op kunt drukken en aan draaien. Dat geeft soms problemen als hij bijvoorbeeld de oven uitschakelt of aan de knoppen van de vriezer zit. Maar bovenal is het een knuffelkind met een ontwapende lach. Hij inspireerde mij om het personage Noek te creëren en kreeg een grote rol in mijn tweede kinderboek De lamp, de sneeuwbol en het kompas. In mijn boek lees je dat een kind met het syndroom van Down een kind is net als alle andere kinderen en dat zijn beperking er mag zijn.
Mijn eerst boek Reizende poefjes (4 sterren) en mijn tweede boek De lamp, de sneeuwbol en het kompas (5 sterren) zijn verkrijgbaar bij internetboekhandels zoals Bol en Bruna, bij de reguliere boekhandel en bij www.godijnpublishing.nl
Mijn eerst boek Reizende poefjes (4 sterren) en mijn tweede boek De lamp, de sneeuwbol en het kompas (5 sterren) zijn verkrijgbaar bij internetboekhandels zoals Bol en Bruna, bij de reguliere boekhandel en bij www.godijnpublishing.nl
Zee
Ik wil alleen zijn met de zee.
Ik wil alleen zijn met het strand.
Ik wil mijn ziel wat laten varen,
niet mijn lijf en mijn verstand.
Ik wil gewoon een beetje dromen,
rond de dingen die ik voel.
En de zee ik weet het zeker
dat ze weet wat ik bedoel.
Ik wil alleen zijn met de golven.
Ik wil alleen zijn met de lucht.
Ik wil luisteren naar mijn adem.
Ik wil luisteren naar mijn zucht.
Ik wil luisteren naar mijn zwijgen,
daarna zal ik verder gaan.
En de zee ik weet het zeker
zal mijn zwijgen wel verstaan.
~Toon Hermans~
Er is een melodie gemaakt op dit vers. Het is heel mooi om te zingen als een soort mantra.
Het schilderij is gemaakt door mijn lief. (in herinnering)
donderdag 21 februari 2019
De hand van Fatima.
Er zijn van die dagen dat ik mijn draai niet kan vinden. Dan loop ik maar een beetje rond te steerten, Er komt gewoon niets uit mijn handen. Vandaag is het weer zo’n dag. Ik dacht “laat de boel de boel, ik ga iets creatiefs doen.” Ik ben gaan tekenen. In creativiteit kan ik mijn ei kwijt. Ik maakte een ontwerp voor een nieuw borduurwerk, de hand van Fatima. Het brengt geluk en geeft bescherming tegen het kwaad, Daarnaast wordt een open hand gezien als een symbool van vrede.Het oog heet nazar en biedt bescherming tegen het kwade oog. Ik kreeg ooit een kleine hand, een Hamsa zoals het officieel heet. Ik heb zin om hem groot te borduren zodat ik in mijn huis die hand altijd kan zien om te beseffen dat ik een leuk leven heb. Binnenkort ga ik er aan beginnen. Voor mij is borduren een vorm van meditatie.
dinsdag 19 februari 2019
Even aandacht
Ik wil graag de aandacht vestigen op twee leuke kinderboeken die ik geschreven heb. De verhalen zijn vol spanning, avontuur en magie.Reizende poefjes kreeg 4 sterren en De lamp, de sneeuwbol en het kompas 5 sterren.Het is de moeite waard om er eens naar te informeren bij de boekhandel, te kijken bij de internetboekwinkels zoals Bol en Bruna en bij de uitgever www.godijnpublishing.nl. De boeken zijn ook te vinden in Bibliotheken en anders kan je vragen of ze het boek willen aanschaffen.
Het is geweldig om de enthousiaste reacties van de kinderen die de boeken gelezen hebben te horen. En ik moet lachen om de vragen die ze stellen. Sommige kinderen denken zelfs, dat de verhalen echt gebeurd zijn. Dat geeft me veel voldoening. Als je op de foto klikt kun je de tekst goed lezen. Dan wordt deinhoud van de boeken duidelijk.
Het is geweldig om de enthousiaste reacties van de kinderen die de boeken gelezen hebben te horen. En ik moet lachen om de vragen die ze stellen. Sommige kinderen denken zelfs, dat de verhalen echt gebeurd zijn. Dat geeft me veel voldoening. Als je op de foto klikt kun je de tekst goed lezen. Dan wordt deinhoud van de boeken duidelijk.
Plannen
De ochtend is al weer voorbij. Wat gaat de tijd snel. En wat heb ik nou gedaan vanmorgen?
Eigenlijk heb ik mijn tijd een beetje verlummeld. Spelletje op de iPad, sociale media en andere onnozele dingen. Iedereen heeft wel eens zo'n moment. Maar... ik heb ook een planning gemaakt voor het verdere verloop van het jaar. Ik ga een hoop dingen doen; dansen en mantra zingen bij Dansklooster. Altijd heerlijk om bij een door hen georganiseerde retraiteweek in de zomer te zijn. Het is inspirerend, helend en je krijgt veel energie. Ik moet me nog wel even opgeven. Ook ga ik een aantal leesredacties doen voor de boeken die gepubliceerd gaan worden. Ik ga natuurlijk door met schrijven en ook op vakantie naar Engeland. Terug naar het mooie inspirerende zuidelijk gedeelte waar mijn kinderboek De lamp, de sneeuwbol en het kompas het levenslicht zag. Dit boek werd gewaardeerd met 5 sterren. Hoger kan niet. Wie weet ontstaat er opnieuw een verhaal in dat gebied. Ik ga workshops volgen en ook zelf organiseren en dit alles is gepland tot aan september. Daarna zie ik wel weer. Mijn motto is nog altijd: 'Het leven is niet altijd feest. Je moet zelf de slingers ophangen.'
Ik ben goed bezig, vind ik zelf. Ik verheug me op alles wat op mijn pad komt.
maandag 18 februari 2019
Het is me gelukt
Vandaag heb ik de laatste dingen verbeterd aan het manuscript van mijn derde kinderboek. Er zit weer avontuur in, magie en fantasie. De regenboog speelt een belangrijke rol. Ik ben er erg tevreden over. Het is nu de vraag of de uitgever er iets in ziet. Als dat zo is, volgt er nog weer een redactieronde om een zo goed mogelijk boek af te leveren. Dan wordt het een boek in de boek 10 serie, speciaal uitgegeven bij Godijn Publishing. De lancering gebeurt tijden een groot schrijfevent. Of ik daar deel van mag uitmaken is afwachten.
Het is gebleken dat ik verhalen schrijven voor kinderen heel erg leuk vind. Ik kan mijn fantasie volledig laten stromen. Korte verhalen schrijven voor diverse bundels voor volwassenen vind ik ook heel fijn om te doen, maar een heel boek schrijven voor volwassenen is een enorme klus. Voorlopig houd ik het bij kinderboeken.
De andere boeken zijn Reizende poefjes en De lamp, de sneeuwbol en het kompas. Ik hoop dat Juf Zebrahoed daarbij komt. Het is een heel ander verhaal, met andere personages en illustraties. Dit keer heb ik ze zelf getekend. De illustrator van de eerste twee boeken had dit keer geen tijd. Misschien later weer.
Het is gebleken dat ik verhalen schrijven voor kinderen heel erg leuk vind. Ik kan mijn fantasie volledig laten stromen. Korte verhalen schrijven voor diverse bundels voor volwassenen vind ik ook heel fijn om te doen, maar een heel boek schrijven voor volwassenen is een enorme klus. Voorlopig houd ik het bij kinderboeken.
De andere boeken zijn Reizende poefjes en De lamp, de sneeuwbol en het kompas. Ik hoop dat Juf Zebrahoed daarbij komt. Het is een heel ander verhaal, met andere personages en illustraties. Dit keer heb ik ze zelf getekend. De illustrator van de eerste twee boeken had dit keer geen tijd. Misschien later weer.
zaterdag 16 februari 2019
Sfeerhoekje
Iedere dag kijk ik vol trots naar het sfeerhoekje in mijn woonkamer. Ik heb het samengesteld naar aanleiding van mijn kinderboek De lamp, de sneeuwbol en het kompas. Alles wat je ziet heeft te maken met het verhaal. Het is spannend, vol avontuur, magisch en heeft als hoofdpersonen Pol, Polleke en Noek. Kinderen die het lezen zijn enthousiast. Het boek kreeg 5 sterren.Het is een vervolg op mijn eerste kinderboek Reizende poefjes en dat is net zo spannend en magisch. Volgende maand verschijnt er in het kwartaal blad Down+up van de stichting Downsyndroom een artikel over hoe ik kinderboeken ben gaan schrijven en over mijn jongste kleinzoon die model stond voor het personage Noek uit De Lamp, de sneeuwbol en het kompas.
De lamp, de sneeuwbol en het kompas
Dit is Noek, een personage uit mijn kinderboek De lamp, de sneeuwbol en het kompas. Hij heeft het syndroom van Down net als mijn kleinzoon die model voor Noek stond. Hij wil alles ontdekken, is nieuwsgierig en heeft een fascinatie voor alles wat met knoppen en schakelaars te maken heeft. Daardoor komen de personages in een groot, magisch avontuur terecht. Nieuwsgierig? Het boek is overal te verkrijgen o.a. Bij www.godijnpublishing.nl
dinsdag 12 februari 2019
Vlieland retraite
Heel lang keek ik er naar uit. Een lekker lang weekend weg om te schrijven met nog 7 andere schrijvers. Een lang weekend waarbij niets moest en alles mocht. Op Vlieland bekend om zijn vuurtoren en van de serie dokter Deen. Lang geleden was ik op Vlieland en nu ging ik er opnieuw heen.
We gingen al vroeg op pad, het was nog donker. We moesten de boot van 9 uur halen. Vroeg aanwezig op Vlieland betekende ook snel aan de slag om te schrijven om de gestelde doelen te halen.
De weersverwachting was nog spannend. Zou het opnieuw zo hard gaan stormen? Dan is het op de boot geen pretje. Maar het viel alles mee.
Alle dagen van het weekend werd er flink door geschreven.Via What's app hielden we contact en dan kwamen er ook jaloersmakende berichten door van het aantal geschreven woorden. Jaloersmakend met een knipoog, hoor. Ik kwam goed in de flow. Ik schreef aan mijn derde kinderboek Juf Zebrahoed. Ik moest geconcentreerd doorwerken met als doel dat ik een heel succesvol boek aflever voor publicatie in januari 2020. Inch allah, zal ik maar zeggen, als God het wil of beter gezegd de uitgever.
Er was ook tijd voor ontspanning en heel veel lol. Twee van de groep waren melig en gingen ouderwets belletje trekken. Alle kamers hadden een eigen deurbel en omdat we in een rijtje naast elkaar verbleven, kon er in één beweging op alle bellen gedrukt worden. Achter de glazen deur van de gang stonden de daders te lachen om al die hoofden die ineens buiten de deur staken. Wie had er gebeld? Jaja.
Tijdens de avondmaaltijd werden er geheimen prijs gegeven die alleen voor de insiders bestemd waren. Verhalen uit de dampkring. Meer zeg ik niet. Veel te snel kwam er een einde aan de retraite. We hadden het hele weekend geen zon gezien. Op het strand werd je gezandstraald door de harde wind die het zand alle kanten opblies. En je werd kletsnat door de regen. Op de dag van vertrek scheen de zon en er was nauwelijks wind. Zo jammer dat we een vroege boot hadden. Geen tijd voor een strandwandeling.
Iedereen was blij en had veel voldoening over het resultaat. Volgend jaar gaan we weer. We leerden elkaar beter kennen. Het was een fijne groep mensen bij elkaar, inspirerend, gedreven en vooral leuk. Ik was dan wel de oudste, maar absoluut niet oud volgens de medeschrijvers. Geen moeder overste. En dat wilde ik ook helemaal niet zijn. Ik wil bij de "jeugd" horen. En daar waren ze het volledig mee eens.
We gingen al vroeg op pad, het was nog donker. We moesten de boot van 9 uur halen. Vroeg aanwezig op Vlieland betekende ook snel aan de slag om te schrijven om de gestelde doelen te halen.
De weersverwachting was nog spannend. Zou het opnieuw zo hard gaan stormen? Dan is het op de boot geen pretje. Maar het viel alles mee.
Alle dagen van het weekend werd er flink door geschreven.Via What's app hielden we contact en dan kwamen er ook jaloersmakende berichten door van het aantal geschreven woorden. Jaloersmakend met een knipoog, hoor. Ik kwam goed in de flow. Ik schreef aan mijn derde kinderboek Juf Zebrahoed. Ik moest geconcentreerd doorwerken met als doel dat ik een heel succesvol boek aflever voor publicatie in januari 2020. Inch allah, zal ik maar zeggen, als God het wil of beter gezegd de uitgever.
Er was ook tijd voor ontspanning en heel veel lol. Twee van de groep waren melig en gingen ouderwets belletje trekken. Alle kamers hadden een eigen deurbel en omdat we in een rijtje naast elkaar verbleven, kon er in één beweging op alle bellen gedrukt worden. Achter de glazen deur van de gang stonden de daders te lachen om al die hoofden die ineens buiten de deur staken. Wie had er gebeld? Jaja.
Tijdens de avondmaaltijd werden er geheimen prijs gegeven die alleen voor de insiders bestemd waren. Verhalen uit de dampkring. Meer zeg ik niet. Veel te snel kwam er een einde aan de retraite. We hadden het hele weekend geen zon gezien. Op het strand werd je gezandstraald door de harde wind die het zand alle kanten opblies. En je werd kletsnat door de regen. Op de dag van vertrek scheen de zon en er was nauwelijks wind. Zo jammer dat we een vroege boot hadden. Geen tijd voor een strandwandeling.
Iedereen was blij en had veel voldoening over het resultaat. Volgend jaar gaan we weer. We leerden elkaar beter kennen. Het was een fijne groep mensen bij elkaar, inspirerend, gedreven en vooral leuk. Ik was dan wel de oudste, maar absoluut niet oud volgens de medeschrijvers. Geen moeder overste. En dat wilde ik ook helemaal niet zijn. Ik wil bij de "jeugd" horen. En daar waren ze het volledig mee eens.
zaterdag 9 februari 2019
Er wordt mij gevraagd wat ik aan het doen ben. Nou, ik bereid me voor op een schrijfretraite. Ik ga mijn manuscript bewerken. Dat betekent schrappen, herschrijven, bedenken hoe het nog beter kan. Ook ga ik mijn twee korte verhalen voor nieuwe verhalenbundels bewerken en natuurlijk genieten van de rust. Niks moet. Oh ja, mijn derde kinderboek gaat Juf Zebrahoed heten. De regenboog heeft een belangrijke rol. Hoofdpersoon is Mars, een jongen met regenbooghaar en een betoverde muts op zijn hoofd. Hij komt in een groot avontuur terecht. Juf Zebrahoed helpt hem om de problemen op te lossen en dat gaat niet altijd goed.
Ik hoop dat de uitgever het manuscript goedkeurt, zodat ik over niet al te lange tijd het boek mag publiceren.Voor dit boek heb ik zelf de illustraties gemaakt.
De illustraties worden nog nabewerkt
Ik hoop dat de uitgever het manuscript goedkeurt, zodat ik over niet al te lange tijd het boek mag publiceren.Voor dit boek heb ik zelf de illustraties gemaakt.
De illustraties worden nog nabewerkt
donderdag 7 februari 2019
informatie workshop 'Op zoek naar een influisteraar'.
Locatie: MixHoorn | Hoorn
Schrijfinspirator: Lieve van den Berg
16 maart van 13.00 - 16.00
Schrijfinspirator: Lieve van den Berg
16 maart van 13.00 - 16.00
Entree: € 25,-
Inclusief verhalenbundel "Influisteraar", koffie/thee en pen & papier.
Inclusief verhalenbundel "Influisteraar", koffie/thee en pen & papier.
Reserveren: Via onze webshop Godijn Publishing
Voor meer informatie: info@godijnpublishing.nl
Voor meer informatie: info@godijnpublishing.nl
“Op zoek naar een influisteraar.”
Lieve van den Berg publiceerde 29 september haar tweede kinderboek “De lamp, de sneeuwbol en het kompas”. Het is een los te lezen vervolg op haar eerste boek “Reizende Poefjes”. Beide boeken zijn gebaseerd op haar kleinkinderen die haar inspireren met hun fantasie. Zij zijn haar influisteraars.
Schrijfworkshop
Met behulp van creatieve schrijfopdrachten gerelateerd aan de verhalenbundel “Influisteraar” gaan de deelnemers korte teksten schrijven, waarbij zij putten uit eigen ervaringen en gebeurtenissen. Zo gaan zij onderzoeken of ze een influisteraar kunnen vinden. Een influisteraar verschijnt in verschillende gedaanten: letterlijk, figuurlijk, tastbaar, als persoon of juist onzichtbaar. Het is de bedoeling dat de fantasie gaat stromen, waardoor er een verbinding komt tussen fictie en non-fictie. Lieve combineert in deze workshop intuïtief en creatief schrijven.
Waar & wanneer
De workshop wordt gegeven:
- 16 maart 2019, zaterdag van 13.00 - 16.00 uur
Adres:
Verlengde Lageweg 19
1628 PM Hoorn
1628 PM Hoorn
Kosten
De bijdrage voor de workshop bedraagt 25,-, inclusief de verhalenbundel "Influisteraar”, pen & papier en koffie/thee.
dinsdag 5 februari 2019
Hoe krijg ik energie?
Ik organiseer schrijfworkshops bij www.godijnpublishing.nl en dat geeft mij heel veel energie.
Het is boeiend om de schrijfopdrachten te bedenken en ook eerst zelf uit te werken om te zien of het goed genoeg is. Tijdens een workshop schrijf ik niet zelf mee. Ik houd iedereen in de gaten om te zien of alles oke is. Al schrijvende borrelt er van alles omhoog uit je onderbewustzijn; lief en leed, mooi en niet mooi, vrolijk en verdrietig. Alles kan. Het is mijn taak om het in goede banen te leiden.
De teksten worden aan elkaar voorgelezen en dat is erg inspirerend. De een schrijft poetisch, de ander breedsprakig en weer een ander aarzelend. Alles wat op papier komt is goed. Ikzelf lees ook mijn teksten voor. Ik zie hoe de deelnemers in de flow van het schrijven komen. Het is een heel proces en geeft aan het einde een voldaan gevoel en een boost om door te gaan.
Het is mooi om te zien hoe de deelnemers blij en vol energie weer vertrekken na een paar uurtjes quality time voor henzelf.
16 maart is er de workshop 'op zoek naar een influisteraar' en de maand erop 'op zoek naar iets wat aangenaam is'. De schrijfopdrachten worden ontwikkeld met behulp van de verhalenbundels Influisteraar en Aangenaam. Ze bevatten een diversiteit aan verhalen en bij de workshop krijg je het boek cadeau.
Het is boeiend om de schrijfopdrachten te bedenken en ook eerst zelf uit te werken om te zien of het goed genoeg is. Tijdens een workshop schrijf ik niet zelf mee. Ik houd iedereen in de gaten om te zien of alles oke is. Al schrijvende borrelt er van alles omhoog uit je onderbewustzijn; lief en leed, mooi en niet mooi, vrolijk en verdrietig. Alles kan. Het is mijn taak om het in goede banen te leiden.
De teksten worden aan elkaar voorgelezen en dat is erg inspirerend. De een schrijft poetisch, de ander breedsprakig en weer een ander aarzelend. Alles wat op papier komt is goed. Ikzelf lees ook mijn teksten voor. Ik zie hoe de deelnemers in de flow van het schrijven komen. Het is een heel proces en geeft aan het einde een voldaan gevoel en een boost om door te gaan.
Het is mooi om te zien hoe de deelnemers blij en vol energie weer vertrekken na een paar uurtjes quality time voor henzelf.
16 maart is er de workshop 'op zoek naar een influisteraar' en de maand erop 'op zoek naar iets wat aangenaam is'. De schrijfopdrachten worden ontwikkeld met behulp van de verhalenbundels Influisteraar en Aangenaam. Ze bevatten een diversiteit aan verhalen en bij de workshop krijg je het boek cadeau.
maandag 4 februari 2019
Mijn blog volgen?
Ik zou het heel leuk vinden als jullie mijn blog volgen, zodat je meteen bericht krijgt als er een nieuwe post is. Ik kan zien dat heel veel mensen mijn berichten lezen. Dat vind ik geweldig. En als je mijn blog altijd leest, is het handig om op volgen te klikken. Dan ga je niks missen van mijn berichten.
Nieuwe workshop
SchrijvenInHoorn
Lieve van den Berg heeft de smaak te pakken. Op zaterdag 16 maart organiseert zij weer een schrijfworkshop. Dit keer is het thema: "Op zoek naar een influisteraar". Een creatieve schrijfworkshop van 13.00 - 16.00 uur.
Met behulp van schrijfopdrachten gerelateerd aan de verhalenbundel ‘Influisteraar’ gaan de deelnemers korte teksten schrijven, waarbij ze putten uit eigen ervaringen en gebeurtenissen. Zo gaan ze onderzoeken of ze een influisteraar kunnen vinden.
Een influisteraar verschijnt in verschillende gedaanten; letterlijk, figuurlijk, tastbaar, als persoon of juist onzichtbaar.
Het is de bedoeling dat de fantasie gaat stromen, waardoor er een verbinding komt tussen fictie en nonfictie.
Lieve combineert creatief en intuïtief schrijven.
Het boek 'Influisteraar' krijgen de deelnemers mee naar huis.
Het boek 'Influisteraar' krijgen de deelnemers mee naar huis.
Meer info en aanmelden bij: www.godijnpublishing.nl Klik daar workshops aan.
Labels:
godijnpublishing,
Hoorn,
Influisteraar,
schrijven,
workshop
zondag 3 februari 2019
Mijn verlangen.
Vandaag scheen de zon heerlijk en er was weinig wind. De zonnewarmte doet mij verlangen naar het voorjaar en de zomer. Ik wil uit mijn schulp kruipen en bewegen. Er werd een cursus dansexpressie aangeboden, dat heb ik eerder gedaan en dat was heerlijk. Maar toen was er voor een vervolg te weinig belangstelling. De dag waarop er gedanst nu wordt kwam mij niet goed uit. Wel jammer, want de locatie is lekker dichtbij. Ik ging naar de website van dansklooster. Daar heb ik alle vele malen gedanst en dat is heerlijk. Er wordt van alles aangeboden, maar wat geeft mij nou het echte vakantiegevoel. Want ik wil vakantie en dansen combineren. Ik heb dit jaar al veel leuks op het programma, ik ga onder andere weer quilten, ik ga terug naar Engeland, icoon schilderen in de abdij van Egmond gaat helaas niet door, maar dansen zit er nog niet bij. Ik denk terug aan andere dansvakanties. Het is zo heerlijk om je helemaal los te gooien zonder gene. Want wat kan het je schelen als het niet zo gracieus gaat als een ballerina. Ik word een dagje ouder en daardoor ook iets strammer. En ik ben eerder moe. En dat mag als je zo'n druk leven heb als ik. Want ik doe heel veel op het gebied van schrijven, creatieve dingen en babysitten en straks ook weer het onderhoud van de tuin. Maar de gedachte
om eens helemaal los te gaan, samen met andere mensen en daardoor heel veel energie te krijgen en weer herboren thuis te komen, trekt me heel erg aan. Ik ga me beraden wat ik ga doen. De zomerretraites bij dansklooster zijn ruimschoots aanwezig, dus ik heb keus over het thema en de datum.
om eens helemaal los te gaan, samen met andere mensen en daardoor heel veel energie te krijgen en weer herboren thuis te komen, trekt me heel erg aan. Ik ga me beraden wat ik ga doen. De zomerretraites bij dansklooster zijn ruimschoots aanwezig, dus ik heb keus over het thema en de datum.
Vreemde droom
Ik zat in de laatste fase van een creatieve opleiding en had net de examenopdracht af ter beoordeling. Ik vond zelf de opdracht goed geslaagd, goed uitgewerkt. Alleen moest ik op de examenlocatie alles samen voegen voor de eindbeoordeling en tentoonstelling. Het belangrijkste onderdeel zat opgeborgen in een koker. Het was een tekening waarbij ik gedeeltes uitgesneden had. Deze tekening moest over een zeldzaam oude foto gelegd worden. De foto was al provisorisch ingelijst, want als ik die opgerold meenam dan kon ik ter plekke niets doen vanwege de neiging van de afbeelding om op te krullen.
Met de groep eindexamenkandidaten ging ik op weg naar de expositielocatie.
Ik hield de ingelijste foto vast in mijn rechterhand en ik droeg de tekening, die ik uit de koker had gehaald en de koker thuis achterliet, opgerold onder mijn linkerarm. Mijn linkerhand hield een tas vast. Het pad ging langs een groot meer. Doordat iedereen doorliep met ferme passen, moest ik alle zeilen bijzetten om de groep bij te houden. De wind stak op, door mijn beweging dreigde de opgerolde tekening onder mijn arm uit te zakken. Ik kon niets doen omdat ik beide handen vol had en riep naar een vrouw: 'Duw de rol even terug zodat ik hem weer goed klem heb onder mijn arm.'
De vrouw keek me aan en in plaats van dat ze de tekening terug duwde, trok ze hem helemaal onder mijn arm vandaan. Ze riep: 'Het lijkt wel een speer' en wierp de rol als een speer weg. De wind kwam eronder en mijn ontwerp belandde in het water. De vrouw rende er achteraan, maar durfde niet het water in te gaan.
'Help, daar gaat mijn eindexamenopdracht,' schreeuwde ik. Ik zag hoe een grote golf die door de wind werd opgestuwd mijn kunstwerk verzwolg. Weg! Alles voor niets! Ik keek de veroorzaker van mijn leed vuil aan. Ik heb haar nooit aardig gevonden.
'Sorry,' zei ze.
"Daar heb ik niks meer aan. Ik heb geen diploma, geen tentoonstelling. Het was zo'n mooi ontwerp. Alleen foto's van het hele proces heb ik over in mijn laptop. Bedankt hoor voor je actie. Ik hoop dat met jouw ontwerp ook iets naars gebeurd.' Tranen biggelden over mijn wangen en ik veegde ze driftig weg. Niemand bekommerde zich om mij en de groep liep gewoon door. Daar stond ik en werd bijna hysterisch toen ik de laatste resten van mijn ontwerp tegen de rotsige waterkant zag beuken.
Ik schrok wakker en voelde hoe nat mijn gezicht en mijn kussen waren. Maar ik was opgelucht. Het was maar een droom. Waar die vandaan komt, geen idee. Ik ben helemaal niet met een creatieve opleiding bezig. Wel ben ik altijd bezig met creatieve dingen ontwerpen, voor mijzelf. Omdat ik dat nodig heb om te ontladen. Ik krijg er energie van. Dus geen idee wat deze droom mij wil vertellen.
Met de groep eindexamenkandidaten ging ik op weg naar de expositielocatie.
Ik hield de ingelijste foto vast in mijn rechterhand en ik droeg de tekening, die ik uit de koker had gehaald en de koker thuis achterliet, opgerold onder mijn linkerarm. Mijn linkerhand hield een tas vast. Het pad ging langs een groot meer. Doordat iedereen doorliep met ferme passen, moest ik alle zeilen bijzetten om de groep bij te houden. De wind stak op, door mijn beweging dreigde de opgerolde tekening onder mijn arm uit te zakken. Ik kon niets doen omdat ik beide handen vol had en riep naar een vrouw: 'Duw de rol even terug zodat ik hem weer goed klem heb onder mijn arm.'
De vrouw keek me aan en in plaats van dat ze de tekening terug duwde, trok ze hem helemaal onder mijn arm vandaan. Ze riep: 'Het lijkt wel een speer' en wierp de rol als een speer weg. De wind kwam eronder en mijn ontwerp belandde in het water. De vrouw rende er achteraan, maar durfde niet het water in te gaan.
'Help, daar gaat mijn eindexamenopdracht,' schreeuwde ik. Ik zag hoe een grote golf die door de wind werd opgestuwd mijn kunstwerk verzwolg. Weg! Alles voor niets! Ik keek de veroorzaker van mijn leed vuil aan. Ik heb haar nooit aardig gevonden.
'Sorry,' zei ze.
"Daar heb ik niks meer aan. Ik heb geen diploma, geen tentoonstelling. Het was zo'n mooi ontwerp. Alleen foto's van het hele proces heb ik over in mijn laptop. Bedankt hoor voor je actie. Ik hoop dat met jouw ontwerp ook iets naars gebeurd.' Tranen biggelden over mijn wangen en ik veegde ze driftig weg. Niemand bekommerde zich om mij en de groep liep gewoon door. Daar stond ik en werd bijna hysterisch toen ik de laatste resten van mijn ontwerp tegen de rotsige waterkant zag beuken.
Ik schrok wakker en voelde hoe nat mijn gezicht en mijn kussen waren. Maar ik was opgelucht. Het was maar een droom. Waar die vandaan komt, geen idee. Ik ben helemaal niet met een creatieve opleiding bezig. Wel ben ik altijd bezig met creatieve dingen ontwerpen, voor mijzelf. Omdat ik dat nodig heb om te ontladen. Ik krijg er energie van. Dus geen idee wat deze droom mij wil vertellen.
zaterdag 2 februari 2019
Succesvolle workshop
Ik heb net een succesvolle workshop afgesloten. Hij is zeker voor herhaling vatbaar. Ik kijk op de foto een beetje bedenkelijk, ik was geconcentreerd bezig met alles klaarzetten. De deelnemers vonden de sfeer heel fijn. De schrijfopdrachten werden heel divers uitgevoerd. We waren op zoek naar ons innerlijk kind. Terug naar ervaringen en gebeurtenissen uit je jeugd. Dat werd door iedereen anders ingevuld. Dat ontdekten we tijdens het voorlezen van de geschreven teksten. Het boek De lamp, de sneeuwbol en het kompas hoorde erbij. 16 maart is er weer een workshop. Info hierover volgt later bij www.godijnpublishing.nl
Abonneren op:
Posts (Atom)