zondag 6 juni 2010

Over molen het Jonge Schaap


Charl kwam enthousiast thuis met de mededeling: “Ik ga een houtzaagmolen bouwen op de Zaanse Schans.” Het zou een hele nieuwe molen worden gebouwd naar een oude bouwtekening.
Hij had met zijn team al heel veel projecten gerealiseerd maar nog nooit een molen. Hij dacht vaak aan zwager Hans die molenbouwer was. Die had hem adviezen kunnen geven maar hij was helaas te vroeg overleden. De bouw ging van start. Met veel bombarie werd de eerste paal geslagen en toen na verloop van tijd het skelet van de molen er stond, was hij enorm trots. De bouw ging verder. Er werd veel vergaderd. Houtzaagmolen de Woudaap in Woudsend bij IJlst was een voorbeeld en het team ging er dan ook regelmatig kijken. Een houtzaagmolen was niet niks om te bouwen.
En toen kreeg Charl in 2007 hersenkanker. Het werk moest doorgaan. Ik werd zijn chauffeur en reed hem overal naar toe. Zo kon hij controles uitoefenen en de bouwvergaderingen bijwonen. Ondanks de hersentumor kon hij toch nog enige tijd goed functioneren. Hoogtepunt was toen de wieken op de molen werden gezet en voor het eerst gingen draaien. De molen naderde zijn voltooiing. Met Charl ging het bergafwaarts. Twee maanden voor de opening van de molen overleed hij. Hij heeft de molen niet meer in volle glorie in bedrijf gezien Hij kon zijn project niet afmaken. Een timmerman had van het duurzame molenhout een kruis getimmerd en die lag op de doodskist.
Bijzonder aan deze molen is dat hij ook toegankelijk is voor rolstoelen en eventueel kinderwagens. Er is een lift aanwezig. Er is in het informatiecentrum bij de molen een prachtige film van een kwartier te zien over de bouw van de molen. Dan wordt duidelijk dat een molen bouwen een heel bijzonder project is waarbij je veel kennis en vakmanschap nodig hebt.

Op het moment is er een verkiezing van de mooist molen van Noord-Holland. Het Jonge Schaap doet ook mee met de verkiezing en staat op dit moment nummer een in de Zaanstreek.
Stemmen op de molen kan via: http://www.surveymonkey.com/s/P2TSVBN Er zijn verschillende regio’s die de mooiste molen kiezen; regio Alkmaar, regio West- Friesland, regio Kennemerland en dan regio Zaanstreek. Van al die streken worden de winnaars samen gevoegd en dan komt er een nieuwe stemronde.

Klik de www aan. Scroll en zoek molen het jonge schaap. Zet een kruisje in het vakje, scroll door en vul je naam en e-mail adres in. Scroll door naar einde en klik daar op. Voor de eerste ronde kun je tot 9 juni stemmen. Daarna volgt een nieuwe ronde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten